Dit artikel is overgenomen van de website Gaasterland in de tweede wereldoorlog. En op een aantal punten aangevuld.

De Nederlandse Arbeidsdienst (NAD) (of - in de spelling van die tijd - Nederlandsche Arbeidsdienst) was een eerst vrijwillige en later verplichte werkinzetdienst (Arbeitseinsatz) voor mannen en vrouwen in Nederland tijdens de Duitse bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog.Op 1 juni 1942 werd op de Wyldemerk bij Harich een kamp van de Nederlandse Arbeidsdienst (NAD) in gebruik genomen tegelijkertijd met 56 andere kampen, verspreid over Nederland.

De naam “Arbeidskamp van de Nederlandse Arbeidsdienst (N.A.D.) op de Wyldemerk” werd alleen maar gebruikt in Gaasterland en omgeving. Officieel had het een andere naam. Half maart 1943, publiceerde de Staf van de Nederlandse Arbeidsdienst een volledige lijst van alle 64 kampen met de vestigingsplaats, de kampnaam en de bijbehorende erenaam. Deze erenaam werd bepaald  door de kampleiding. Meestal werden hiervoor namen gebruikt van bekende Nederlanders. Het geven van erenamen aan de kampen was overgenomen van de Duitse Arbeidsdienst, de RAD. Daar stelde de leiding vooraanstaande Duitsers uit het verleden of heden als voorbeeld voor de jonge staatsburger, waarbij het nationaalsocialisme de leidraad was.

De ingang aan de Wyldemerkwei in Harich in 2017 van het toenmalige Arbeidskamp van de Nederlandse Arbeidsdienst .

Het Gaasterlandse Arbeidskamp kreeg de naam: “It Rijster boask” en de erenaam “Hendrik Antoon Lorentz”. 
Lorentz (1853-1928) was  één van de grootste  Nederlandse natuurkundigen en winnaar van de Nobelprijs voor natuurkunde in 1902. Naar zijn de sluizen in de Afsluitdijk bij Kornwerderzand genoemd. De andere 7 Arbeidskampen in Friesland kregen de namen:

Plaats Naam Erenaam
Appelscha Aekinga Hendrik Cornelisz de Keyser
Donkerbroek Us Hiem Willem Barendsz
Hemrik Zuid Sparjebird Adolf van Nassau
Hemrik Noord Wirk Zathe Anthony van Leeuwenhoek
Oosterwolde Fochteloo Jan van Brakel
Wolvega De Linde Prins Frederik Hendrik
Workum It Romme Fjild Willem Lodewijk Graaf van Nassau

 

 

Laatste Posts