Duizendblad (Achillea millefolium) is een plant uit de composietenfamilie. De soortaanduiding millefolium verwijst naar het dubbel veerdelige blad, waardoor het lijkt of het uit zeer veel kleine blaadjes bestaat. De geslachtsnaam is afgeleid van Achilles, die duizendblad met zijn legers meenam voor de behandeling van krijgswonden.

Duizendblad

De plant komt voor op voedselrijke, verstoorde grond en op braakliggende terreinen. De plant kan goed tegen droogte. De plant komt algemeen voor in Europa en Noord-Amerika en heeft een kenmerkende geur.

Duizendblad heeft een kruipende wortelstok met uitlopers, waaruit bebladerde niet bloeiende en bloeiende stengels komen. Deze zijn rechtopstaand, meest enkelvoudig, min of meer behaard. De bladen zijn ook min of meer behaard, in omtrek lancet- tot lijnvormig, dubbel vindelig, met meest 2-(tot 5-)spletige slippen en meest langwerpig-lancetvormige, stekelpuntige slipjes en een ongetande of naar boven iets getande middennerf (zie bij Edel duizendblad Achillea nobilis ). De hoofdjes zijn vrij klein, tot een min of meer dichte, schermvormige pluim verenigd. Het omwindsel is langwerpig-elliptisch, behaard. De omwindselbladen liggen dakpansgewijs, zijn langwerpig-eirond, vliezig gerand (bleek, bruinachtig of bijna zwart). De stroschubben zijn lijn-lancetvormig, gekield, stekelpuntig. De straalbloemen zijn wit of rose, zelden rood, lintvormig, 3-tandig, vrouwelijk, de plaat is half zo lang als het omwindsel. De schijfbloemen zijn geel of grijswit, 2-slachtig. De vrucht is samengedrukt, zonder haarkroon, langwerpig-omgekeerd eirond. 15-45 cm. Overblijvend. Juni-herfst.

De plant wordt 15–50 cm hoog en vormt ondergronds wortelstokken voor vegetatieve verspreiding.

Duizendblad2

Naamgeving

Tal van volksnamen zijn voor deze plant in gebruik. In Friesland noemt men haar Tjerkhofbloem, Kruswortel, Schapenrib. Daar en in Groningen Schapengarf, in Groningen ook Duizendtak, Schapeklaver en Rijstebrij, in Friesland en Salland Chocoladebloem, in Friesland, Oost-Drente, Noord-Overijsel en Salland Hazengras, in Oost-Drente, Twente, Salland en op Walcheren Hazenkervel, in Noord-Overijssel Hesekasen, in Salland Hazenklaver, in Twente en Salland Kamille, daar en ook in de Graafschap Zutphen Garve en Grenzink, in de Achterhoek van Gelderland, aan de Veluwezoom, in Utrecht, Zuid-Limburg en het Oostelijk deel van Noord-Brabant Hazengarve, bij Hattem Hondeklaar, aan de Zoom van de Veluwe Scheere, in de Achterhoek van Gelderland Hondekemme, in het Oosten van Noord-Brabant Rijstepapbloem, bij Zunderdorp Kikkerbloem, in Zuid-Limburg Ganzegerf en Tabaksbloem, in Waterland Zere ogenbloem, op Texel Paddebloem, op Terschelling Karwiek en Stoelbloem, in West-Friesland Koddebloem, bij Goes en in Zeeuwsch-Vlaanderen Heebloemen, in het Land van Hulst Hondegervel. Achillea = Volgens sommigen naar de held Achilles, omdat deze het eerst op de geneeskrachtige eigenschappen van A. millefolium zou hebben opmerkzaam gemaakt, volgens anderen naar Achilles, een leerling van Chiron (niet de Homerische held). Deze zou volgens Plinius de in zijn eigen zwaard verwonde Telephon met een aftreksel van Achillea genezen hebben. Millefolium = duizendblad.

Het duizendblad bloeit van juni tot november met wit tot roze bloemen. De planten met roze bloemhoofdjes worden ook in de siertuin gebruikt. Soms komen planten met rode bloemen ook in het wild voor. De samengestelde bloeiwijze bestaat uit een schermvormige tros met bloemhoofdjes.

Bron: Wikipedia

Laatste Posts